Ernæring er så mye mer enn bare mat

Når man snakker om mat, snakker man ikke bare om næring, men også om kultur, arv, ritualer og tradisjon. Det er mange og sterke følelser forbundet med mat på et helt annet nivå enn bare det som har med ernæring og energien den gir,  å gjøre.

Temaet er både intimt og personlig. Det handler om de vanene du vokste opp med, hva foreldrene eller besteforeldrene dine lagde, og som du forbinder med kos, trygghet, forventning, høytid og belønning.  

Det er også ganske vanlig å bruke mat som medisin mot vonde følelser, vanskelige tanker, indre stress, tomhet og uro.  Det beroliger, trøster og hjelper oss til å håndtere ulike situasjoner der og da. Og det er jo i utgangspunktet en god ting.   


Når vi snakker om livsglede,  energi og mening,  er det er jo også mange flere elementer som har betydning. Vi trenger sollys, oksygen, vann og søvn for å kunne eksistere.  Utover det å bare eksistere trenger  vi samhold og trygghet. Vi har behov for å kjenne vår egen identitet, å oppleve tilhørighet og at livet vårt har verdi og mening. VI trenger å utvikle oss og kjenne at vi bidrar i en større sammenheng. 


Ernæringslære og skremmende utvikling

Det som er skremmende er at man ser en utvikling av livsstils sykdommer knyttet til våre matvaner. Det er en sterk økning av diabetes 2 også blant barn, og metabolsk syndrom (fedme) øker med rekord fart. Vi ser også  at barn og  ungdom  får et økende angstfylt og forvirret forhold til mat, og til sin egen kropp. Det er en eksplosjon av problemer knyttet til fordøyelsen med intoleranser og allergier, * og ikke minst illusjoner om hva et optimalt kosthold er i hverdagen. 

Det har heller aldri vært mere fokus på mat enn som nå. Kjente kokker får superstjerne status, og det å spise på restauranter med Michelin stjerner blir postet på sosiale medier og applaudert med  status og heder og ære.  Samtidig med at man- for all del, ikke må se ut som om man har smakt på  maten. 

 

«Et mye større og mer alvorlig spørsmål  er hva som skjer i landbruket og husdyrholdet vårt, og ikke minst hvordan vi tar vare på planeten vi bor på. Jeg legger disse temaene til side for nå, og lar deg søke mere utfyllende svar fra fagpersoner og forskere».


Jeg har ingen doktor grad eller formell utdannelse innen ernæring, annet enn helsefag-anatomi/fysiologi. Jeg har en livslang interesse i faget med prøving og feiling  pga fysiske og genetiske helseutfordringer.  Jeg skriver dette som en invitasjon til refleksjon og større bevissthet, mer enn som  vitenskapelig informasjon. Kanskje det også kan vekke interesse og være til håp og inspirasjon. 


Forvirret?

Ernæringslære har utviklet seg til å bli et  komplekst og kontroversielt tema. 

Diskusjonen har gått på  om vi er plante eller kjøtt spisere. Om vi skal utelate fett fra kosten, øke fettinntaket,  om karbohydrater gjør oss usunne og fete osv. Om faste, periodisk faste eller «faste imiterende diett»  gir oss helsen, overskuddet og kroppen vi ønsker oss.   Trendene snur like fort som vinden når det gjelder hva som er den optimale slank - sunn - super glød - super lykke/vellykket dietten. 

Noen vektlegger det ene – noen det andre.

De aller fleste av oss,  kan ha glede av å vite at det trenger ikke være så innmari komplisert.  Gode spisevaner er egentlig like enkelt og naturlig som å puste.  

Det er skrevet  flere bøker om temaet, enn noe annet emne, ofte med totalt motstridende og forvirrende teorier. 


Det kan se ut som om vi har glemt naturlovene og instinktene våre. Vi har blitt biologisk fredløse og leter etter svar, alle andre steder enn i vår egen kropps opplevelse og nedarvede visdom. 


En optimal diett er et naturlig kosthold

Avhengig av folkeslag, tradisjoner, personlige valg og tilgang til råvarer,  varierer andelen av hvordan vi setter sammen disse nærings stoffene fra dyre og planteriket.  Uansett gjenkjenner fordøyelses systemet vårt disse matvarene som føde, og er i stand til å  fordøye dem på en livgivende og helsefremmende måte:


NATURLIG KOSTHOLD.

 • Vann
 • Frukt, grønnsaker, planter, røtter og sjøgrønt.
 • Korn, bønner, spirer, nøtter og frø.
 • Kjøtt, fisk, fugl, egg og melkeprodukter.

I riktig mengde i henhold til personlige behov, tilgjengelighet, toleranse og preferanse.


«Sånn—-det var egentlig bare dette jeg ønsket å formidle!»


Det blir jo heller ingen You-Tube kanal, toppen på en bestselger-liste eller salg av bøker og blader med så lite kjøtt på beinet. Men det er i sannhet alt du trenger å vite om hvordan du skal ernære kroppen din.  


Hvorfor planteføde? -Det viktige fiberet...

Fiber finnes i alt av frukt, grønnsaker,  korn, nøtter, frø og annen planteføde.

Fiber trener den glatte muskulaturen i tarmene, så de er sterke og driver massen fremover og ut.

Fiber er også uunnværlig for kolesterol balansen.

Avfallsstoffer fra leveren og kolesterol skilles ut gjennom avføringen. Hvis fordøyelsen er treg, hoper kolesterolet seg opp i leveren og galleblæren. Dette gir høyt kolesterol i blodet. 


Hva er problemet?

Forvirringen startet med raffinering, pasteurisering, konserveringsmidler og kjemiske tilsetninger for å forlenge holdbarheten og for å manipulere smaksløkene til å ville ha mer.  


Og hva er egentlig maltodekstrin, modifisert stivelse og hydrolisert protein?  


Dette brukes til å bearbeide matvarer som inneholder stoffer du sjelden finner på kjøkkenet. Dette er  industriproduserte varer, som blir satt sammen av næringsstoffer fra naturlige matvarer. Dvs: at de opprinnelige råvarene brytes ned for så å rekonstrueres til matvarer som har god smak, konsistens og utseende..Typiske eksempler kan være brus, langtids holdbare bakevarer, søte frokostblandinger, billige pølser, kylling nuggets, margarin, pose gryter, energibarer og ferdige desserter og puddinger.


Eksempler på endringer av det naturlige:

HEL HVETE inneholder viktige vitaminer, mineraler, sporstoffer, essensielle fettsyrer, proteiner og karbohydrater. 

I HVITT MEL er over 25 av disse livsviktige stoffene fjernet. Til gjengjeld kan det oppbevares i månedsvis (årevis) i romtemperatur uten å bli ødelagt.  Næringsinnholdet i hveten har også blitt endret til det ugjenkjennelige fra det opprinnelige pga over dyrking. 

Syntetiske vitaminer, og hvitt sukker er ofte tilført, og dette unaturlige produktet fristes vi med i form av, loff, wienerbrød, boller, kaker,  frokostblandinger,  snacks og "junk food" i alle farger og fasonger. Dette er jo lønnsomt for de som skal tjene penger på matvarene, men totalt KRISE  for kroppen.

RIS er et annet eksempel. Ris er et livgivende smakfullt korn. Når risen blir malt hvit, mister den en rekke essensielle B-vitaminer. I India var Beri Beri (B-vitamin mangel) en utbredt sykdom. Det var nesten umulig å få tak i brun ris i India. Ghandi prøvde å gjøre noe med problemet, og det har bedret seg i dag med økt kunnskap og forståelse.

PEANØTTER er en fantastisk kilde til olje, proteiner, vitaminer og mineraler. Oljen i peanøttene blir fort harsk, så når man lager peanøttsmør,  bytter man den ut med kjemisk endret olje, så det holder seg lenge!!!  i skapet. I tillegg blir  det tilsatt hvitt sukker.  Kroppene våre ikke har enzymer til å fordøye denne ukjente  substansen.  

Slike matvarer som er endret til det ugjenkjennelige,  forandrer sakte og snikende kjemien vår, og den viktige tarmfloraen.  Det er ukjent for de fleste hva som  skjer over tid med vårt finjusterte redskap – fordøyelsen.

Hvis alle bivirkningene kom for en dag ville det merkes på matvareindustriens økonomi.  

Eksempelvis:

 • Diabetes 1 og 2
 • Hypoglykemi (lavt blodsukker)
 • Stoffskiftesykdommer
 • Fordøyelsesplager og sykdommer 
 • IBS (Irritable bowel syndrom)
 • SIBO (Small intestinal bacterial over growth)
 • Utmattelses syndrom
 • Osteoporose
 • Autoimmune sykdommer
 • Diffuse ledd og muskelsmerter
 • Hormonelle forstyrrelser
 • Mentale og emosjonelle ubalanser
 • I tillegg til utallige andre "småplager" og ubehag  som vi er blitt så vant til å leve med, at vi tror at det skal være sånn.


FETT 

Margarin er en herdet olje  (et hybrid produkt) som det er vanskelig for deg å bryte helt ned.


MELK som er pasteurisert og homogenisert,  er veldig tungt fordøyelig. Kalken i melken har så store molekyler at kroppen har vanskelig for å nyttiggjøre seg dette mineralet. 

Mange folkeslag har ikke enzymer til å spalte melkesukker og melkeprotein.

Diskusjonen om melk er for deg eller bare for babyer (kalver-killinger) må du selv ta stilling til til. 

 

ASPARTAM som sukkererstatning etterlater seg formaldehyd som avfallsprodukt, som igjen lagres i fettvevet for å holde giften bort fra blodstrømmen. 


BRUS - for å lage boblene i brus brukes fosfor. For mye fosfor tapper kroppen for kalk. 


Sorry hvis du kjeder deg nå og syntes at dette er tørre fakta og ikke spesielt fengende...Men jeg kan love deg at det  er fakta som var sanne i går, er sanne i dag, og vil være sanne i morgen.Hva skjer når vi slanker oss?
(Det er ikke din skyld hvis det er vanskelig!)


Årsak og virkning:

Når du spiser mindre kalorier enn kroppen trenger over tid settes forbrenningen ned og bruken av oksygen reduseres dramatisk. 


Cellene får da mindre oksygen, og kroppen klarer seg på færre kalorier. Kroppen er altså avhengig av nok oksygen i cellene for å forbrenne mat. Dette er en genial overlevelses mekanisme som har gjort at de sterkeste har overlevd sult og kulde i millioner av år, men en enorm frustrasjon når intensjonen er å miste fett på kroppen. 


Hvis man slanker seg ved å spise veldig lite, mister vi ikke bare fett, men også muskler. Glykogenlagrene i leveren blir også helt tappet for reserver. Det er derfor man kan føle seg helt tom og tappet etter 8-10 dager på diett og viljestyrken er totalt utmattet. 


Det er en grunn til at vi har fett på kroppen:

Fett beskytter oss mot sjokk og kulde.

Fett gjør deg fin i fasongen. 

Fett er et reservelager ved langvarige sult perioder. 

Fett trekker til seg substanser som kroppen opplever som giftig, for å forhindre dem i å sirkulere i blodet og forgifte vitale organer.  Dvs. at kroppen beskytter seg selv ved å lagre fett.


Når du spiser mat med mye sukker, hvitt mel, kjemiske tilsetning stoffer, konserveringsmidler og smakstilsetninger, produseres store mengder gifter og avfallsstoffer. Større mengder enn du klarer å kvitte deg med.


Når du så ønsker å slanke deg, forbrennes dette fettet, og  du vil føle deg nervøs og utilpass når disse giftstoffene kommer ut i blodbanen igjen.  Kroppen forsvarer seg igjen ved å sende ut ekstreme sult signaler, som resulterer i uregjerlig sult og mulig overspising.  Så blir giftstoffene  lagret på nytt.  “Here we go again”  All din verdifulle energi brukes så

til å nøytralisere giften istedenfor å gi deg energien, overskuddet og midjen du ønsket deg. Psyken lider også, og det er naturlig å føle seg mislykket og deprimert.


OVERSPISING produserer enorme mengder med fordøyelses safter som skyller ut vitaminer,  mineraler og viktige næringsstoffer.

Ofte er en overvektig kropp feil ernært og derfor underernært på de viktige tingene. 

Så blir man i ren frustrasjon fristet til å prøve pulverkurer og ekstreme lavkaloridietter. Leveren blir også overbelastet når den får for mye å gjøre.  Hormon systemet, sirkulasjonen og nervene er  da under konstant stress. Det samme er  fordøyelsen og forbrenningen, og den onde sirkelen er i gang. 


Stress og insulin

Stress (en frykt respons) er det samme som at binyrene produserer  store mengder adrenalin og kortisol. Dette er for  å gi oss økt oppmerksomhet og styrke til å kjempe og flykte ved faresituasjoner.

Når faren er over skal adrenalinet og kortisol nivået i blodet synke tilbake til normalen igjen. 

Vår livsstil gjør at mange mennesker lever  med et konstant forhøyet stressnivå i kroppen. Noe som over tid fører til at binyrer blir utmattet, og produserer for lite adrenalin og kortisol.  Velkommen Utmattelse!


Insulin dannes i bukspyttkjertelen og har som rolle å passe på at sukkeret (glykogenet) i blodet og hjernen er akkurat passe og ikke for lavt eller for høyt. Når du spiser for mye sukker og hvitt mel eller drikker for mye alkohol, blir blodsukkeret unaturlig og fort altfor høyt.  Du får da en ekstra energi boost, men for kroppen er det et faresignal.  Kroppen danner så enda mer insulin for å få blodsukkeret ned til  ufarlig nivå igjen. Så mye at blodsukkeret blir altfor lavt. Da blir du skjelven og svak og  sugen på flere raske karbohydrater igjen. Når insulinet er høyt, lagrer kroppen fett. Insulinet er altså et fett lagrings hormon. Det er da lett å forstå at å holde blodsukkeret stabilt med naturlig mat, er essensielt for vekta, helsa og humøret ditt. Mange vil kunne kjenne igjen at man blir irritabel og rastløs når blodsukkeret er for lavt, og man kan spise hva som helst for å føle seg bedre. 

Du kommer ikke til å vinne denne kampen mot viljestyrken din. Kroppens iboende opprettholdelses drift er sterkere. Du trenger kunnskap og en strategi for å komme ut av en sånn rund dans.


Det finnes en vei ut

Hvis kroppen er kommet skikkelig ut av balanse vil jeg foreslå minst 3 uker med blodsukker stabiliserende (se naturlig mat), og regelmessige måltider før du tenker på å forlange at den skal forbrenne fett på en effektiv måte. Kanskje du trenger å se litt på det indre stress nivået ditt, og om du har mat intoleranser, allergier eller hormonelle ubalanser.  Kanskje du trenger hjelp og inspirasjon av en erfaren ernærings terapeut. 

Kunnskap, bevissthet og gode mat rutiner over tid vil gi deg resultatene du drømmer om.

Ta gjerne kontakt med Lege i ernæringsmedisin mm. Anna Kathrine Ljøgodt ved Dr. Hexebergs klinikk. www.drhexeberg.no 


Igjen:

Ditt forhold til mat og helbredelse av kroppens ubalanser bør foregå over tid på kroppens premisser , med naturlig mat, stress mestring og interesse for dine individuelle behov. Forholdet ditt til deg selv og din kropp er et forhold som skal vare livet ut. La det bli i kjærlighet og omsorg, ikke med hat og misbruk og lunken interesse.      

Hvis du opplever at vanskelige og vonde følelser rundt mat og egen kropp tar overhånd, eller at tvangsmessige tanker om mat tar opp mye av plassen i hverdagen er

Villa Sult institutt for spiseforstyrrelser  et uvurderlig ressurs og behandlings tilbud. 

www.spiseforstyrrelser.no